fredag 1 april 2011

DU SKÄMTAR!!!

Idag är det ju som bekant 1:a april, jag vet inte hur ni är...men jag gillar att få luras och bli lurad (fast det är tur att det bara är en dag på året!) Visste faktiskt inte att det är en tradition i stora delar av världen som man tror går tillbaka redan före kristus - de ni! Till Sverige kom "aprilskämtet" kring 1600-talet - vi är ju lite efter här...' Hittade lite gamla aprilskämt som man gjort i media, läs och njut:

  • 1980: ÖLAND LOSSNAR Den 1:a april 1950 meddelade Göteborgs-Posten att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.


  • 1962: NYLONSTRUMPAN ÖVER TV-APPARATEN Innan det fanns färg-TV i Sverige sändes den 1:a april ett inslag i TV-nyheterna där Kjell Stensson berättade att man nu installerat en ny utrustning i TV-huset, som gör att man inte skulle behöva köpa en ny TV-apparat för att få bilden i färg. Det skulle tillsvidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast över bildrutan på den gamla svartvita TV-apparaten.


  • 1980: SOMMARTIDEN INFÖRS I SMYG Den 1:a april 1980 skrev DN att sommartiden hade införts i smyg, utan föregående information: alla klockor gick fel, ingen visste vad klockan egentligen var och totalt kaos rådde överallt, enligt DN. I verkligeheten infördes sommartiden den 6:e april 1980, det var då Sverige fick sommartid för första gången sedan år 1917.



  • 1993: HOCKEY MATCHEN Den första april vann Brynäs den 3:e SM-finalen hemma i Gavlerinken mot Luleå HF med 7-4. Efter slutsignalen berättade SVT:s kommentator Arne Hegerfors att matchen skulle spelas om, samtidigt som TV-tittarna fick se hur åskådarna gick in i arenan igen. Experten Anders Parmström fyllde i med att orsaken var att Brynäs tränare Tommy Sandlin "tagit en rövare" och låtit sina spelare spela matchen med klubbor med otillåten vinkel på bladet. Hegerfors avslutade då sändingen med att SVT tyvärr inte kunde visa "den nya matchen" eftersom andra program skulle visas men SVT skulle så klart bjuda på bilder i morgondagens Sportnytt. Den 2:a april stod det klart för alla att firma Hegerfors/Parmström spelat in hela skämtet redan i samband med att publiken gick in i arenan den första och enda gången.

2 kommentarer:

  1. Hej Frida.
    Härligt med aprilskämt.
    Tack för lite historik och roliga fakta.

    SvaraRadera
  2. Man tänker att "jag skulle aldrig gå på nått sånt" men jag hade säkert varit den första att sätta på nylonstrumpan på tv:n... :)

    SvaraRadera